De Saxofoon

De saxofoon is één van de mooiste instrumenten die je kunt bespelen. De prachtige ronde vormen en het mooie uiterlijk geven de saxofoon al meteen een voorsprong.

Het geluid, de sound of de klank zoals je het noemt ligt prettig in het gehoor. Veel mensen hebben een voorliefde voor saxofoon muziek.  Ik denk dat dit voornamelijk komt door de melodische (melodie/ zangstem) lijnen die een saxofonist maakt in de muziek. Of dit nu klassieke-, jazz- of popmuziek is maakt niet uit.

De saxofoon familie bestaat uit 10 saxofoons. In het verleden heeft Adolphe Sax nog veel meer varianten ontwikkeld en gemaakt. De bekendste en meeste bespeelde saxofoons zijn de sopraan-, alt– en tenorsaxofoon.

De sopraninosaxofoon en Soprillo zijn erg klein en klinken heel hoog. Het gewicht zal ook voor kleine kinderen geen probleem zijn, maar de moeilijkheid ligt vooral in de erg hoge klank en de moeilijke bespeelbaarheid vanwege de embouchure (lipspanning en positie). De sopranino en Soprillo worden dus ook weinig bespeeld.

De bassaxofoon, contrabassaxofoon en subcontrabassaxofoon vallen eigenlijk voor de meeste personen af en worden alleen door enkele gespecializeerde saxofonisten bespeeld. Deze saxofoons zijn gewoonweg te groot en te zwaar om mee te nemen en niet praktisch voor de meeste muziek stijlen, daar hun “rol” in de muziek meestal door de Basgitaar, Contrabas of koperblazers als de Tuba of bijvoorbeeld Sousafoon vertolkt wordt. Er zijn maar weinig mensen die deze saxofoon kunnen bespelen en zijn de contrabas- en subcontrabassaxofoon zelfs een zeldzame verschijning.

Saxofoonspelen.nl richt zich voornamelijk op sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon.

Naast deze 10-delige familie, zijn er ook bijzondere “varianten” met evenzo bijzondere namen, zoals “Grafton”, “Slide Sax”, “Saxello”, “Conn-O-Sax”, “Aulochrome” en “Tubax”. Meer over deze apparte “toeters” in het artikel “Vreemde Vogels” op onze partner site “Sax Wereld“.