De sopraansaxofoon

Wie sopraansaxofoon gaat spelen zal merken dat het instrument moeilijker te bespelen is dan bijvoorbeeld de altsaxofoon.

Het kleine mondstuk en de opening van de hals maken maken het lastig om het geluid mooi egaal en zuiver te krijgen. Je hebt behoorlijk wat embouchure nodig om de sopraansaxofoon onder controle te krijgen. Dit vergt dus meer oefenenen. Uiteindelijk kan dit prachtige instrument fantastisch klinken en zijn hier zowel in de klassieke-, jazz- en popmuziek veel voorbeelden van te vinden.

De sopraansaxofoon is de kleinste van de vier saxofoons. Het belangrijkste verschil met de andere drie saxofoons is de rechte vorm. Hierdoor lijkt de sopraansaxofoon misschien meer op een klarinet.

De sopraansaxofoon heeft een belangrijke rol in het saxofoonkwartet (vier saxen). Zowel in een klassiek ensemble als in een  jazzformaties zie je deze sopraan regelmatig voorbij komen als bovenste stem of solo-instrument. In een bigband maakt de sopraansaxofoon niet deel uit van de standaard bezetten en wordt deze erbij gespeeld. Veel saxofonisten spelen de sopraansaxofoon naast een alt- of tenorsaxofoon.

Stemming: B♭
Bereik: A♭3 tot E(klinkend)
Afmeting: 5272 cm lang.
Gewicht: gem. 1,01 kg

Fotos van Sopraansaxofoons

Uit onze winkel: rieten voor Sopraansaxofoon

Uit onze winkel: mondstukken voor Sopraansaxofoon

Uit onze winkel: rietbinders voor Sopraansaxofoon